Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. De vergoeding is verhoogd van 20% naar 30% van de kosten bij twee verduurzamingsmaatregelen. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Subsidie voor particulieren (ISDE)

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u in aanmerking komen voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen (waaronder HR++ glas), of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Met een goed geïsoleerd huis verbruikt u minder energie, waardoor uw energierekening omlaag gaat. Het is ook nog eens veel comfortabeler. 

Lees meer over de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Subsidie isolatie woningen VVE (SEEH)

Door uw gebouw en appartement(en) te isoleren kunt u als VvE energie besparen. Verenigingen van Eigenaren kunnen subsidie krijgen voor de isolatie van een gebouw met koopwoningen. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2023. Een VvE moet minstens 2 soorten isolatie toepassen in het gebouw. Per gebouw wordt eenmaal subsidie gegeven voor energiebesparende maatregelen of voor een samenhangend 'zeer energiezuinig pakket'. Voor beide geldt dat de isolatiewerkzaamheden pas mogen starten ná het indienen van de subsidieaanvraag.

Lees meer over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VVE.

Energiebespaarlening

Heeft u geen spaargeld om te isoleren of wilt u geld achter de hand houden? Het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen met de Energiebespaarlening voor eigenaren van een koopwoning. De besparing op energiekosten kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Dit hangt af van de isolatiemaatregel die u kiest en hoeveel energie u verbruikt. Voor VvE's is er de speciale VvE Energiebespaarlening.
Let op: geld lenen kost geld.